Quality Control Interview Questions

Home » Resources » Quality Control Interview Questions

A quality control manager is one of a company’s front-line defenses against product defects and process inefficiencies. They protect the consumer from products that don’t work properly or are downright unsafe and help the company avoid wasting money, labor, and time. 

If you’re a hiring manager interviewing a quality control manager or a candidate about to head into a quality control interview, here are 15 sample questions and answers to help you prepare. 

15 quality control interview questions to look out for

1. WHAT IS YOUR TYPICAL PROCESS WHEN TESTING A PRODUCT?

There are dozens of angles from which a quality control manager can examine a product. Since they rely on random sampling to make their assessments, it’s important that the specifications they check are thorough and varied. 

Sample answer: “First, I check to make sure the raw materials used in production are in the expected condition. Next, I examine the production process and finished product to look for any deviations from our predetermined quality control standards, specifications, and approved processes. Finally, I check for compliance with the applicable legal standards and health and safety guidelines.”

2. WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN PRODUCT QUALITY AND PROCESS QUALITY?

The quality of a product is directly impacted by the quality of the processes used to produce it. Thus, a quality control manager’s job is twofold and entails examining both a company’s product and its processes.

Sample answer: “Product quality inspection looks for material defects and signifies how well a product conforms to the required specifications. Process quality inspection seeks out inefficiencies in the production process itself that cost the organization time, slow the process down, or result in a lower quality product.”

3. IN YOUR OPINION, WHAT ARE THE MOST IMPORTANT QUALITY MEASURES?

From safety to speed, compliance to cost, the measures of quality that matter most will vary from one organization to the next. This question helps hauge whether the company and the candidate are on the same page about priorities. 

Sample answer: “Personally, I believe safety is at the top of the list of quality measures because without it, none of the other measures matter. If our products aren’t safe, consumers will lose trust in the brand and stop buying from us and can result in costly litigation.”

4. IT’S IMPORTANT THAT WE RUN OUR OPERATION AS LEAN AS POSSIBLE. AS A QC MANAGER, HOW DO YOU PLAY A ROLE IN REDUCING WASTE?

A quality control manager deals first and foremost in quality, but in reality, they also play a big role in resource and labor efficiency. Use this question to choose a quality control manager who will help ensure the most effective use of your workers and budget. 

Sample answer: “A core part of my job is analyzing defect rates and seeing how they compare against our benchmarks. If they’re lacking, it’s up to me to identify and recommend opportunities to bring them in line, saving the company time, money, and labor.”

5. DO YOU THINK YOUR JOB HAS AN IMPACT ON CUSTOMER SATISFACTION?

The answer here should be a resounding ‘yes,’ because quality control and customer satisfaction are inextricably linked. 

Sample answer: “My work plays a direct role in customer satisfaction levels. In my last job, improvements that I recommended to [cite specific examples here] resulted in a [XX]% increase over [time period] to our product satisfaction ratings over six months.”

6. HOW DO YOU MANAGE QUALITY CONTROL WHEN DEALING WITH WORKERS ACROSS MULTIPLE SHIFTS?

The need for quality control doesn’t end when the clock strikes 5 p.m. In the 24/7 world of manufacturing and industrial production, it’s critical to have processes in place that ensure a consistent product regardless of what shift it’s produced on. 

Sample answer: “Communication is key. I’d put standardized processes in place to keep things consistent from one shift to the next and make sure each shift is able to seamlessly pick up where the last left off. I also find it helpful to have every inspector work every shift at least once so they can get acclimated to the full scope of our operations.”

7. IMAGINE WE WERE WORKING AGAINST A TIGHT DEADLINE, BUT YOU KNEW THERE WAS A DEFECT THAT WOULD PREVENT US FROM HITTING IT. HOW WOULD YOU PROCEED?

Quality control is stressful work that’s often done under straight timelines. A good quality control manager must be able to balance the demands of the role with the deadlines of the company and its customers. 

Sample answer: “First, I would flag the issue as early as possible so we could get a head start on corrective measures. Then I’d gather all the available information about the defect, its possible solutions, and how each one would impact our timeline. 

“I would present the most feasible options to our stakeholders as thoroughly as possible so that the best decision could be made to mitigate the damage. It’s always better to miss a deadline to deliver a safe, quality product than to deliver a defective product on time.” 

8. HOW COMFORTABLE ARE YOU WITH MAKING TOUGH DECISIONS?

Tricky decisions are a regular part of a quality control manager’s job. Companies need individuals who can confidently navigate challenging conversations dealing with personnel, suppliers, budgets, timelines, expectations, and more. 

Sample answer: “Tough decisions are part of my job. I make them by doing a cost-benefit analysis, which helps me to weigh the pros and cons to determine the best outcome for the organization. 

“I would also clearly communicate the decision and the thought process to the management team so we can make the best decision for the company and our consumers.”

9. HOW DO YOU DEAL WITH DIFFICULT SUPPLIERS?

Managing vendors doesn’t stop after a contract is signed. In fact, that’s when most of the difficult work begins if suppliers fail to uphold their end of the bargain. An effective quality control manager can tactfully manage these important relationships while getting the job done. 

Sample answer: “We have rules and standards that we go by and I make it clear to our suppliers from day one that we don’t compromise on them. I go by the two strike rule–any supplier can make a mistake once, but if you make it twice it’s indicative of a pattern and time for us to look elsewhere for services. I also get everything in writing to protect the company in the event of a supplier dispute.”

10. WHAT SHOULD BE COVERED IN A PROCESS QUALIFICATION?

Process qualification assess your manufacturing processes to ensure they’re able to consistently operate at a certain volume for a sustained time frame. Without these, your production processes will quickly break down, resulting in missed deadlines and unfulfilled orders. 

Sample answer: “When conducting a process qualification, I assess the facility, materials, equipment/hardware, applications/software, personnel, quality monitoring tools, and risk.”

11. WHAT IS YOUR FAVORITE QUALITY CONTROL TOOL?

Every quality control manager will have their preferred method or set of tools for inspecting quality. The Six Sigma system, for example, defines seven main quality control tools. A good candidate should be able to speak confidently about the ones they rely on most heavily. 

Sample answer: “My favorite quality control tool is the scatter plot because it allows me to easily visualize the relationship between two variables and spot outliers. It’s also a very simple visualization for anyone to grasp when I’m sharing my findings.”

12. WHAT DO YOU THINK ARE THE MOST IMPORTANT SKILLS NEEDED TO WORK IN QUALITY CONTROL?

From technical skills like working with a certain piece of software to soft skills like managing team member relationships, make sure the organization and the candidate are on the same page about the skills that matter most. 

Sample answer: “I think time management, communication, integrity, and precise attention to detail are the most important skills of a strong quality control manager. They’re also skills I’ve had a chance to perfect over the course of my career.”

13. HOW WOULD YOU APPROACH A NEWLY ASSIGNED QUALITY CONTROL PROJECT?

Quality control is only as good as the standards it’s based on. Look for a quality control manager who has a firm grasp of the importance of following rigorous QC standards and protocols. 

Sample answer: “The first step in any quality control project is to define ‘quality’ and the standards that are to be used to achieve it. Without doing this, we can’t set the benchmarks that guide all of our future inspections.”

14. HOW DO YOU MOTIVATE YOUR TEAM MEMBERS TO STAY ENGAGED WITH THEIR WORK?

Quality control work is often repetitive, but you can’t afford to have staffers zoning out on the job or losing interest in the work. A good quality control manager is able to consistently motivate their team to hit benchmarks even on long or monotonous projects. 

Sample answer: “I would give them a sense of investment in our work by sharing our success stories and giving praise for a job well done. I would also prioritize continued learning, which is an important part of retaining strong employees and developing talent to move up in the company.”

15. WHAT’S THE MOST CHALLENGING QUALITY CONTROL PROJECT YOU’VE WORKED ON?

Ideally, you want a quality control manager with experience that relates or is adjacent to the type of work they’ll be doing for your organization. Use this opportunity to get a sense of their past experience and its relevance to the job. 

Sample answer: “In my last job, we dealt with a supply chain failure that required us to switch out one of our raw materials on a very tight deadline. Under my leadership, we adapted our quality control standards and worked out a relationship with a new supplier in time to uphold our commitment to the client without any meaningful change to the quality of the finished product.”

Find your next skilled trades job on the Rock the Trades app, powered by Surehand

Don’t waste time searching for skilled industrial jobs. The Rock the Trades app, powered by Surehand, connects you directly with employers looking for your exact qualifications. Get matched with best-fit jobs you’ll love across the energy, manufacturing, and construction sectors. Thousands of new jobs are added daily.

Get started by downloading the app and completing your worker profile and we’ll do the rest! All at no cost to you.

Working in the trades? Stop searching.
Get matched with skilled trades jobs HIRING NOW!